Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. Augusztus 26. 14:00, péntek | Helyi
Forrás: Békés Megye Online

Konferencia a Partiumról

Konferencia a Partiumról

A Partiumról rendeznek honismereti konferenciát a hétvégén Mezőhegyesen.

A XVII. Partiumi Honismereti Konferencia központi témája: Védelmi rendszerek, nagybirtokok és az ipar története a történelmi Partiumban és Bánságban.

Az Erdélyi fejedelemség és a Magyar Királyság területe között évszázadokig volt egy átmeneti zóna, amely fölött a török időktől kezdve hol az erdélyi fejedelem, hol a magyar király gyakorolt fennhatóságot. A Szatmárnémetitől Arad környékéig húzódó hosszúkás, keskeny tájegységről rendeznek a hétvégén konferenciát Mezőhegyesen.

 

A rendezvényre augusztus 26-27. között kerül sor Mezőhegyesen, a József Attila Általános Művelődési Központban. Cím: 5820 Mezőhegyes, Béke park 1.

 

26-án 11 órakor ökumenikus áhítattal indul a rendezvény, majd 12 órától kezdődnek a plenáris ülések. Dr. Tóth József (rektor, Pécsi Egyetem) Mezőhegyes és környékének földrajzi viszonyait elemzi, Dr. Dénes Zoltán (egyetemi tanár, Debreceni Egyetem) Mezőhegyes történetét mutatja be.
Starmüller Géza (Kolozsvár) A Partium Erdélyhez való kötődése és a partiumi várrendszer címmel tart előadást, Dr. Isaszegi János (MH ny.vezérőrnagy, Budapest) Mezőhegyes szerepét mutatja be a török hódoltság alóli felszabadító harcokban.

 

Augusztus 27-én szombaton Dánielisz Endre: Szalonta várának históriáját mutatja be, Pásztai Ottó (Nagyvárad): Az ipar története Bihar megyében címmel tart előadást. Később Arad, Temesvár, Mezőtelegd, Gyula múltjával kapcsolatos előadások hangzanak még el.
A rendezvényen ingyenes a részvétel, szervezője a nagyváradi Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság.

 


Konferencia a Partiumról

 

Forrás: Glózik Klára Tourinform - Békés megye irodavezető, Thermál Consulting Kft.

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

Címkék: konferencia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.