Hírek
2011. Január 03. 15:00, hétfő |
Helyi
Forrás: Hír6.hu
A Csabai kolbász mint spanyol viasz
Kultúrák tálalása Bélmegyeren. Az ünnepek között több fővárosi és Békés megyei gasztronómus, esetünkben kolbászspecialista esett neki egy majd' három mázsás hízónak a Bélmegyeri Kárász Vadászkastélyban. Hogy a különböző fele
- Néhány hete hívott meg Hégely Sanyi (Csabai Kolbászfesztivál fesztiváligazgatója) barátom erre a disznóvágásra, ahol részt vett „a" Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület egyik alapítója, az ország nemzetközi szaktekintélye és Bakcsi Árpád ételfotós (Bűvös szakács, Magyar Konyha) is - meséli Gabnai Csaba. A békéscsabai Brill Bisztró tulajdonosa a gasztro-jemboreera többek között magával hozta Palotai Csabát - étterme Michelin Guide minősítésű séfjét, akinek a munkáját Molnár Miska, a Brill hentese segíti.
Kés van náluk
„A mintegy 300 kilós sertésből több stílusú kolbász kerül a terítékre. Hégely Sanyi irányításával a hagyományos békéscsabai kolbász, valamint Molnár B. Tamás instrukciói alapján spanyol kolbász készül, ami állítólag nagyon hasonlít a csabaira" - mondja Gabnai Csabi (aki bár orosházi származású, de ha összekeverjük a neve kezdőbetűit az jön ki: Csabnai Gabi, vagyis már csak az „n"-t kell kivennünk, és máris csabai lesz, akár a kolbászunk).
S maradva az eredeti keresztnévnél, miközben Csabi a kolbászkultúrák fortélyairól értekezik, egyszer csak megcsörren a telefonja... „Biztos a receptet kérik" - jegyzi meg Barna Ádám mesterszakács, aki egyben a vadászkastély üzletvezetője is. Fontosnak tartja megemlíteni, a nagy disznóból a hagyományos módon - vágással készül a Csabai- és a spanyol kolbász.
Molnár B. Tamás a hispánra esküszik
Molnár B. Tamás mindehhez hozzáfűzi, Spanyolországban is hasonlóan fűszerezik a kolbászt, azzal a különbséggel, hogy a köménymag helyett oreganót használnak. Valamint a spanyolok vágják, és nem darálják a húst, s például Bittner János hentesmester - aki egyébként felsőházi tag volt a két világháború között - az egyik értekezésében szigorúan tiltja, hogy a Debrecenihez darálják a húst, mert így szaftosabb marad.
- Magyarországon kialakult egy szokásrendszer - folytatja -, amire azt mondjuk, hogy hagyomány; miközben nagyon érdekes, mert bárki kijelentheti: „engem nem érdekel, hogy régen vágták a húst, mert az én szüleim darálták". Ezzel szemben a nagyszüleink késsel vágták. Akkor most kinek van igaza? Vajon inkább az áruló apáink hagyományait követjük, vagy visszatérünk a nagyapákéhoz? - kérdezi.
Gabnai Csabi forrdalmi színekben
„A mai vágással arra törekszünk, hogy egy jól sikerült tradíciót megőrizzünk, mert sokszor, amit örökségként megkapunk, az nem feltétlenül jó hagyomány, miután különféle ilyen-olyan történelmi, gazdasági okokból alakulhatnak ki a rossz szokások" - véli Molnár B. Tamás.
- A mai disznóvágásnak az az apropója, hogy meg szeretnénk mutatni a budapesti barátainknak, milyen a klasszikus, igazi csabai kolbász - veszi át a szót Hégely Tamás -, s ők, akik a más típusú kolbászkultúrák képviselői, ugyanebből a sertésből spanyol kolbászt készítenek. A végén majd összehasonlítjuk őket - s ez amolyan disznóvágási kis vetélkedő is, ahol természetesen tudjuk, hogy a csabai fog nyerni, még ha a vendégek ezt még nem is tudják.
Bonusz track: „Versenyképességemet ágazatom éles kritikájával kívánom megteremteni. Friss levegőt hozok, amely a vevőre figyel, erőt ad az alkalmazottaknak, új formát az ágazatnak. Piac helyett a fogyasztót vesszük célba, üzeneteink őt szolgálják. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy cégünk hosszú távú célkitűzéseit, üzleti megoldásokká, gyakorlati stratégiává alakítsuk. A mi elvünk egy jó program, egy dinamikus munkahely és egy kis csapat, amelyik szenvedélyesen szereti a munkáját." (William C. Taylor - Polly LaBarre: Fenegyerekek munkában című könyve nyomán Gabnai Csabi átirata, amely a Brill Bisztró látens, egyelőre még törvénybe nem iktatott alkotmánya.)
Such Tamás
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 04. 14:07, hétfő | Helyi
K&H: indul a „pénztanárok” versenye
a TikTokon csapnak össze egymással a pedagógusok
2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi
NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa
2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi
PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit
A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre
2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi
Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban
Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.