Városlista
2024. szeptember 29, vasárnap - Mihály

Hírek

2010. Március 01. 15:00, hétfő | Helyi
Forrás: Hír6.hu

A Magosz a családi gazdaságokra koncentrál

A Magosz a családi gazdaságokra koncentrál

Tőkefizetési moratórium a láthatáron.
Az előzetes hírekkel ellentétben nem a a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke Jakab István, hanem a szervezet alelnöke Örvendi László látogatott Gyomaendrődre, aho


Örvendi László

Autentikus környezetben, a Gyomai Tájházban fogadta a sajtó képviselőit Örvendi László, a Magosz alelnöke. A szakember az eseményen elmondta, hogy a legfontosabb céljaik között szerepel a kis- és középvállalkozások megerősítése és a családi gazdaságok „helyzetbe" hozása.

Elodázhatatlannak tartja a termőföld védelméről szóló törvény módosítását is, a Magosz véleménye az ügyben egyértelmű, prioritást élveznének a helyben élő magánszemélyek.

A külföldiek jövőre lejáró földvásárlási moratóriumát meg kell hosszabbítani, egészen az Európai Unió által meghatározott legkésőbbi időpontig, azaz 2014-ig.

A földtörvényt olyanra kell módosítani, mint amilyen Dániában, vagy Hollandiában van. Ezekben az országokban egyre jobban szorulnak ki a külföldi gazdák - mondta Örvendi László.


Örvendi László, Domokos László, Várfi András

Hozzátette: a családi gazdálkodóknak most kellene visszafizetni a 7-8 milliárdos hitelüket a Magyar Fejlesztési Bank felé. Mi most tárgyalásokat folytatunk a pénzintézettel egy esetleges tőkefizetési moratóriumról.

Várfi András, Gyomaendrőd polgármestere megjegyezte: az őstermelőknek nem kis gondot jelent az, hogy miközben az áfa tavaly emelkedett, márpedig a járulékos költségeket nekik is meg kell fizetni, az így is csőd közeliben lévő ágazatban a gazdák adóterhe nem változott.

Mezőgazdasági szakemberként a leegyszerűsített termelési- és vetésszerkezetről is említést tett, véleménye szerint a jelenlegi módszerek a nagyüzemi gazdálkodásnak kedveznek, hiszen csak több ezer hektáron lehet rentábilisan működni 3-4 növény termesztésével.

Hír6.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi

NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Szeptember 29. 08:24, vasárnap | Sport

Jobban van Kempf Zoltán BMX-versenyző

Kielégítő és megnyugtató az állapota Kempf Zoltán BMX-versenyzőnek, aki a múlt héten szenvedett súlyos balesetet Svájcban.