Városlista
2024. október 5, szombat - Aurél

Hírek

2010. Április 16. 09:00, péntek | Helyi
Forrás: Hír6.hu

A pálinka ünnepére készül Gyula

A pálinka ünnepére készül Gyula

Kontor Tamás írt dal az össznépi koccintáshoz. Békés megye egyik legnagyobb, nemzetközileg is jegyzett fesztiválját rendezik április 16-tól 18-ig Gyulán, a Várkertben. Ide várják ugyanis a XI. Nemzetközi Kisüsti Pálinka Fesztivál, a X.

„Évszázados hagyományokban gyökerező hungaricum, a kerítésszaggatónak is nevezett kisüsti pálinka" - fogalmazott évekkel ezelőtt Tóth Imre akkori országgyűlési képviselő a Gyulai Kisüsti Pálinkafesztivál megnyitóján. A megállapítás továbbra is helytálló, s ezt a hagyományt, a magyar gasztronómia-kultúra részét képező párlatkészítési módot, valamint a végterméket az Európai Unió is elismerte. 2002. június 1-jén életbe lépett a Magyar Élelmiszerkönyv, amely kimondja, hogy a pálinka szó csak a minimum 37,5 % alkoholfokú, százszázalékos gyümölcspárlatokra használható. Az uniós jogszabályok értelmében a pálinka elnevezést csak Magyarország és négy osztrák tartomány használhatja.



'Évszázados hagyománokban gyökerező hungaricum' (Fotó: Such Tamás)

A nemes és tradicionálisan magyar italnak az ünnepét rendezik ezen a hétvégén Gyulán, ahol szombaton délután a Gyulai Vár udvarán átadják a Magyar Országos Pálinka és Nemzetközi Gyümölcspárlat Verseny díjait. Lovász Sándor fesztiváligazgató a hír6.hu-nak nyilatkozva elmondta, a verseny legjobbjának választott magyar pálinkát elhelyezik a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban található pálinkavitrinben, ahol már megtalálhatók az előző négy év versenyeinek győztesei. Az itt elhelyezett pálinkák a nemzet történelmének részét képezik.

A XI. Nemzetközi Kisüsti Pálinka Fesztivál nem csak a pálinka és gyümölcspárlat versenyéről, de a hozzá kapcsolódó programokról is híressé vált az utóbbi években. A 2010-ben jubiláló Böllér Napok mellett harmadjára rendezik meg a főzőversenyt, amelyre Svédországból is érkezett nevezés.

A fesztivál elmaradhatatlan része lesz a szombat kora esti egyszerre koccintás. A program egyik legszebb hagyományaként ezúttal is több ezren koccintanak (18 év felettiek pálinkával, a fiatalabbak üdítővel) a mellettük állóval annak egészségére és boldogulására.



Rengeteg vendéget várnak idén is, akiknek legalább a húsz százaléka külföldről érkezik

A meglepetések között említette Lovász Sándor az Üvegnyi szív című dalt, amelyet Kontor Tamás írt, s ad elő pénteken, szombaton és vasárnap. A Pálinka Himnusz alcímet viselő dal a szerző előadásában élőben hallható pénteken a Demjén-koncert előtt. Szombaton Király Linda és Király Viktor koncertje után, a Mega Fásy Mulató előtt, vasárnap pedig az Edda nagykoncert előtt lép ismét színpadra Kontor Tamás. Az Üvegnyi szív című dal egyébként április 16-án, pénteken 17 óra 30 perctől a Pálinkafesztivál honlapján is meghallgatható. A hír6.hu kérdésére válaszolva Lovász Sándor kijelentette, a Magna Cum Laude Pálinka dal című szerzeménye méltatlan a magyar pálinka értékrendjéhez, kulturális örökségéhez és minőségéhez. Mint fogalmazott: „ha ebbe a dalba a vodka szót helyettesítenénk be, akkor nagyon jó lenne". Hozzáfűzte, a pálinka szellemiségét és lényegét Kontor Tamás szerzeménye tükrözi hűen.

A XI. Nemzetközi Kisüsti Pálinka Fesztivál és a hozzá kapcsolódó programok április 16-án, pénteken 14 órakor, míg szombaton 8 órakor, vasárnap pedig kilenc órakor kezdődnek. A rendezvényhez kapcsolódó programok éjszakáig tartanak, de azoknak sem kell kétségbe esniük, akik nem tudnak, vagy nem akarnak a Fürdőváros és a megyeszékhely között gépkocsival közlekedni. A Körös Volán Zrt. a gyulai Várfürdőtől pénteken és szombaton 21 óra 50 perckor, illetve éjfélkor járatot indít a békéscsabai autóbusz-pályaudvarra. Vasárnap szintén a Várfürdőtől indul autóbusz Békéscsabára 21 óra 50 perckor és 23 órakor.

Malatyinszki András

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi

NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.