Városlista
2024. szeptember 29, vasárnap - Mihály

Hírek

2010. Február 27. 11:00, szombat | Helyi
Forrás: Hír6.hu

Az ENSZ követi Békés megyét!

Az ENSZ követi Békés megyét!

A kulturális közeledés már fél éve elkezdődött.
Ban Ki Mun, az Ensz főtitkára február 20-i közleményéből olvasott fel egy rövid részletet bevezetőként Fekete Péter, a Horvát Kulturális Hónap megnyitóján. A dokumentum arról szó


Fekete Péter és Ivan Bandić (Fotó: Such Tamás)

A Szomszédolás hatodik etapjaként a horvát kultúra mutatkozik be február 26-tól a Békés Megyei Jókai Színházban. Elsőként Tahir Mujičič: Trenk avagy a vad báró című darabjának premierjét tekinthették meg az érdeklődök. A bemutató előtt - a kulturális hónap megnyitóján - Ivan Bandić, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete a két népet összekötő évszázados történelemre hívta fel a figyelmet, illetve arra, hogy országa jó úton halad afelé, hogy részese legyen annak az európai családnak, amelynek már tagja Magyarország. Jelképesen egy meghívót is átnyújtott a jelenlévőknek, amelyben az egyik legtisztább vizű tengerhez invitálta a pihenni vágyókat.

A megnyitó előtt a nagykövet megbeszélést folytatott Farkas Zoltánnal, a Békés Megyei Közgyűlés alelnökével és Fekete Péterrel. Ezen - elmondása szerint - arra biztatta a megye vezetését, keressen testvérkapcsolatot horvátországi településekkel. A közös munkából ugyanis - ezt remélhetőleg bizonyítja a békéscsabai előadás - nagyszerű alkotások születhetnek.


A kapcsolatok fontosságára hívta fel a figyelmet Farkas Zoltán is köszöntőjében. „A mai Európában csak akkor vannak lehetőségeink, ha képesek vagyunk az együttműködésre" - fogalmazott. Hozzáfűzve, bízik benne, hogy a kulturális együttműködés további kapcsolatok kialakulását hozza magával, és a horvátok is felfedezik Békés megye szépségét gyógy- és termálvizeit.

A premier kezdete előtt Fekete Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy - bár egy bemutató mindig ünnep - az külön öröm, hogy a szerző megtisztelte jelenlétével az előadást.

Ami pedig külön érdekességét jelenti a darabnak: az előadásban szereplő hat színésznő mellrátétekkel jelenik meg, amelyeket egy különleges munkafolyamat során a színháznál működő színitanház növendékei készítettek el.

A mellrátétek öntőformáit kiállították, így azok a nagyközönség számára is megtekinthetők, mint ahogy az a különleges kiállítás is, amely március 8-án nyílik a színház előterében. Itt horvát művészek által készített ékszereket mutatnak majd be.

Malatyinszki András

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi

NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Szeptember 29. 08:24, vasárnap | Sport

Jobban van Kempf Zoltán BMX-versenyző

Kielégítő és megnyugtató az állapota Kempf Zoltán BMX-versenyzőnek, aki a múlt héten szenvedett súlyos balesetet Svájcban.