Városlista
2024. július 3, szerda - Kornél

Hírek

2010. Január 28. 11:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Békés Mátrix

Békés Megyei Monda-és Mesemondó Találkozó

Békés Megyei Monda-és Mesemondó Találkozó

A Békés Megyei IBSEN Nonprofit Kft. Kulturális Iroda és az Életfa Kulturális Alapítvány meghirdeti a BÉKÉS MEGYEI MONDA- ÉS MESEMONDÓ TALÁLKOZÓT.

Cél, hogy elsősorban a térségben fellelhető monda- és mesevilág témaköre kerüljön bemutatásra, de természetesen más tájegység monda- és mesekincse is szerepelhet a jelentkezők előadásában.

A versenyt három kategóriában kívánják meghirdetni:
I. Kategória: általános iskola alsó tagozatos tanulói
II. Kategória: általános iskola felső tagozatos tanulói
III. Kategória: középiskolás diákok

A nevezés feltételei: minden pályázó egy szabadon választott monda, népmese elmondásával nevezhet,amelynek időtartama: max.10 perc.
Nevezési határidő : 2010. február 10.
A jelentkezési lapot személyesen, e-mailben vagy levélben kérik eljuttatni a Békés Megyei IBSEN Nonprofit Kft. Kulturális Iroda címére:

Levelezési cím: 5600 Békéscsaba, Kiss Ernő u. 3. Pf.: 138.
E-mail cím: savolt@ibsen.hu Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javasriptet

A rendezvény időpontja: 2010. február 19. (péntek) 10.00 óra

A rendezvény helye: Békés Városi Kulturális Központ
(5630 Békés, Jantyik Mátyás u. 23-25.)

A versenyzőket szakmai zsűri értékeli.
Az első helyezettek - az értékes tárgyjutalmak mellett - tovább jutnak a IV. Dél-alföldi monda- és mesemondó területi versenyre, amely 2010. március 6-án kerül megrendezésre a Békés Városi Kulturális Központban.

Eredményes felkészülést kívánunk!
Bővebb információ: Savolt Zoltán (20/402-2178) vagy savoltka@gmail.com Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javasriptet
A rendezvény támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, Békés Megye Önkormányzata, Békés Megyei IBSEN Nonprofit Kft. Kulturális Iroda, Életfa Kulturális Alapítvány, Jókai Színház

Kanalas Éva előadása Ősi hangok Ázsia szívéből címmel

Tekintsék meg velünk Kanalas Éva filmjét Dél-Szibéria őslakos népeiről a Jenyiszej és Ob folyók forrásvidékéről, Altaj, Tuva és Hakaszia köztársaságokról (Orosz Föderáció, Közép-Ázsia) 2010. február 12 - én (péntek) 18.00 órától a Békés Városi Kulturális Központban. (5630 Békés, Jantyik Mátyás u. 23-25.)

A bemutató után koncert és beszélgetés is lesz.

"A film főként az ott élő népek, altajiak, tuvák, hakaszok énekkultúráját mutatja be, a szakrális torokéneklést, egy altaj kizsi pár hagyományos lakodalmát, jurtaállítást, a pusztában magányosan álló köveket, kőembereket, hagyományos birkavágást Handagajtiban. Hallhatjuk beszélni Mongus Kenin Lopsant, a tuva sámánok elnökét. Végül a Nagy Szalbik kurgánnál 2006 március 21-én a tavaszi napforduló estéjén köszöntjük a Napot. A közép-ázsiai puszták lovasnomád népei között, a Jenyiszej és Ob folyók forrásvidékén 1996-ban jártam először. Az expedíciónk fő célja az volt, hogy népdalgyűjtést végezzünk az ott élő őslakokos népek között, valamint az eldugott altaji falvakban magyar népdalainkat énekelve hírt adjak a távoli rokonokról, Magyarországról. 2004 és 2006 között ismét gyűjtéseket végeztem e területeken a magyar állam támogatásával. Tanulmányoztam a még napjainkban is élő sámánhagyományt, miközben dalaimon keresztül megismertettem a mai sámánokkal a magyar táltoshagyományt. "
/Kanalas Éva/

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 03. 11:30, szerda | Sport

A Histo Cup-on csapatott a Kermor legénység

Mikrofonvégen a Kovács - Oslanec Formulás páros a Grobniki verseny után.

2024. Július 03. 08:16, szerda | Külföld

Ukrán elnök: megegyeztem Orbán Viktorral a vitás kérdéseket rendező kétoldalú megállapodás elkészítésében

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök megegyezett kedden Kijevben abban, hogy kidolgoznak egy olyan kétoldalú megállapodást, amely megoldja a két ország közötti vitás kérdéseket.