Hírek
2011. Október 21. 14:00, péntek |
Helyi
Forrás: Csabai Mérleg
Csabán az asszonyok is mennyei kolbászt készítenek
A visszaszámlálás megkezdődött, október 29-én indul a Csabai Kolbászfesztivál.
Ma ismét kiderült, hogy Békéscsabán és környékén nem csak a férfiak, hanem az asszonyok is mennyei kolbászt készítenek; a szárazkolbászok versenyét ugyanis a szakmai zsűri döntése alapján két úr és két hölgy nyerte.
Tessék? Kaphatják fel a fejüket kedves olvasóink. Talán előrehozták a fesztivált? Nem kell aggódni, nem késtek le semmiről, csak a szárazkolbászok versenyének eredményét ezúttal egy héttel korábban nyilvánosságra hozták a Kornélia Étteremben tartott fesztiválbeharangozón.
A Csabai Rendezvényszervező Kft. és Hégely Sándor fesztiváligazgató már jó ideje a fesztivál lázában ég, és nekünk sem kell sokat várnunk, október 28-án, pénteken indul a tizenötödik Csabai Kolbászfesztivál.
Disznótoros ételekkel, versenyekkel, Békéscsabán eddig soha nem látott méretű, óriási sátorral, konferenciákkal, kézműves termékekkel és olyan előadókkal várják a vendégeket, mint a Csík Zenekar, a Balkan Fanatik, Boban Markovic, a Madách Színház művészei, ifjabb Sánta Ferenc és népi zenekara, a Magna Cum Laude vagy a Parno Graszt. Hégely Sándor és csapata a hagyományok ápolását és a megújulást szem előtt tartva szervezte meg a kolbászünnepet.
Bővült a versenyek sora, idén először rendezik meg a bográcsos töltöttkáposzta-főző versenyt, emellett újdonság, mégis a hagyományok elmélyítését szolgálja a Krajcsó Pál-emlékverseny. Utóbbin nemcsak sütni való kolbász készül, hanem meg kell tölteni és le kell adni egy szál vastag kolbászt is. Ezt olyan körülmények között füstölik és tárolják, ahogyan azt annak idején Pali bácsi tette, és majd csak januárban, Pál napján értékelik.
– Az igazi csabai kolbász nagyon egészséges, nincs benne semmilyen adalékanyag. Békéscsabán mindenki tud jó kolbászt készíteni, és remélhetőleg egyre többen meg is élnek belőle. Volt egy felmérés, amely szerint a csabaiak nyolcvankét százaléka támogatja egy kolbászfalu létrehozását, hogy ne csak a fesztivál négy napja alatt, hanem azon túl is ki tudjuk használni a kolbászban rejlő lehetőségeket – mondta Hanó Miklós alpolgármester, aki a csabai kolbász "reklámemberének" titulálta magát.
Idén először belépődíjas lesz a kolbászfesztivál, hatszáz forintot kell fizetnünk, de szombat kivételével délig ingyenes a belépés. A vendégek egy karszalagot kapnak, ezzel az adott napon a fesztiváli program befejezéséig bármikor ki- és beléphetnek. Az élelmiszeripari és mezőgazdasági kiállítás sátra most a bejárat mellé, a város felőli első helyszínre kerül, rengeteg látni- és kóstolnivalóval. Ahogy beljebb megyünk, a díszburkolatos tér faházaiban kizárólag kézművesek kapnak helyet, árusítanak majd ételeket, italokat, különleges pálinkát, kolbászt, mézet, lekvárokat, sajtot, paprikát és más kézműves termékeket is. Korábban a nagyobb koncertek a sportcsarnokban voltak, most a legszínvonalasabb, legnagyobb programok kedvéért egy több mint négyezer négyzetméteres sátrat állítanak fel. Tízedik éve van borvigadalmi sátor a fesztiválon, ezúttal harminc borászat különlegességeiből válogathatunk, és persze nem hiányoznak majd a sajt- és ételkülönlegességek sem.
Pénteken, a fesztivál első napján bajnoki kézilabda-mérkőzés lesz a sportcsarnokban, a Budapest Bank–Békéscsabai Előre NKSE játszik az Alcoa FKC csapatával, ezért a csarnokot aznapra szabadon hagyják. A meccs után rendezik át fesztiválhelyszínné, éjszaka kerül a helyére a színpad, a podsztyenás ház és ekkor rendezkednek be ott is a vendéglátóhelyek. Szombatra több mint ötszáz csapatot várnak, kolbászt gyúrnak majd a sportcsarnokban is.
A Körös Volán helyi és helyközi autóbuszjáratokat indít a fesztiválra, Békésre, Gyulára és Kondorosra éjjel kettőkor megy majd az utolsó busz. A MÁV nosztalgia-különvonatot indít, fesztiváljáratok is jönnek, ha a vendégek a jegyet lepecsételtetik a fesztiválon, akkor vissza ingyen utazhatnak.
A szárazkolbász-verseny győztesei a kolbászfesztivál megnyitóján vehetik át díjaikat, addig is, íme a sorrend: fődíjas Zelenyánszkyné Csicsely Judit, az első díj Szénási Sándoré, a másodikat Szilágyi Sándorné, a harmadikat Balázs Tamás érdemelte ki. Ebben az évben először média zsűri is értékelte a szárazkolbászt, eszerint a legfinomabb kolbászt Gulyásné Székely Éva készítette, a második helyen Péli István, a harmadikon Szénási Sándor áll.
Már csak nyolcat alszunk és folytatása következik.
Mikóczy Erika
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 04. 14:07, hétfő | Helyi
K&H: indul a „pénztanárok” versenye
a TikTokon csapnak össze egymással a pedagógusok
2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi
NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa
2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi
PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit
A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre
2024. November 22. 09:59, péntek | PR
Többen látják az egyetlen járható útnak a lakásbérlést a fiatalok számára
még mindig sokan vannak azonban, akik szerint pénzkidobás ingatlant kivenni