Városlista
2024. szeptember 29, vasárnap - Mihály

Hírek

2010. Március 24. 11:00, szerda | Helyi
Forrás: Békéscsaba Megyei Jogú Város

Északi Ipartelep infrastruktúra fejlesztése és 3000 négyzetméteres üzemcsarnok építése

Északi Ipartelep infrastruktúra fejlesztése és 3000 négyzetméteres üzemcsarnok építése

A Dél-alföldi Operatív Program felhívására Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata 2009. május 15-én pályázatot nyújtott be az Északi Ipartelep fejlesztésére. A pályázatot a bíráló hatóság 2009. augusztus 27-én támogatásra

Az Északi Iparterület Békéscsabán, az Őszi utca-Ipari út-Bezerédi utca, illetve a város belterületének határa mentén futó iparvágány (ezzel biztosított a vasúti csatlakozás lehetősége) között, mintegy 11 hektáros területen helyezkedik el. Az Északi Ipartelep közvetlen kapcsolatot biztosít a Budapest felé haladó Berényi úttal, a Békés és Debrecen felé haladó 47-es főútvonallal, illetve a Budapest és Gyula irányába haladó elkerülő úttal. Az Északi Ipartelep jelenleg a városban megtelepedett jelentős építői-, fém-, nyomda- és élelmiszer ipari vállalatoknak ad otthont.

A DAOP-1.1.1/A-09 pályázat támogatásával létrejövő beruházás egyik része az infrastruktúra fejlesztés.

Az övezeten belül található a Balassa utca, amely a 44-es elkerülő út és Víztároló utca átkötését adja. Ennek az utcának - a jelenlegivel közel azonos nyomvonalán - elkészül 720 méter hosszan a szilárd burkolata. Ezen felül kiépül ezen a vonalon a teljes infrastruktúra - közvilágítás, szennyvízhálózat, ivóvízhálózat, internet hálózat, gáz és villamos hálózat, telefonhálózat bekötés - illetve megvalósul a zöldterület fejlesztése.

A DAOP-1.1.1/A-09 pályázat támogatásával létrejövő beruházás másik részeként megépül egy 3000 négyzetméteres iparcsarnok.

A 3000 négyzetméter hasznos alapterületű üzemcsarnok vasbeton pilléreken álló acél főtartós, könnyűszerkezetes, szendvicspaneles építmény lesz. Ez lehetőséget teremt arra, hogy a belső területek méretét a vállalkozók igénye szerint alakíthassák. A homlokzati falak alsó része blokktégla falazatú, felette hőszigetelt acél szendvicspanel fal készül. Az épület bővíthető lesz, minden oldalról akadálymentesen megközelíthető. A kamion rakodó dokk hőszigetelt szekcionált gépi működtetésű ipari kapuval, hidraulikus rámpakiegyenlítővel és PVC kaputömítéssel lesz ellátva.

A csarnok szabadon álló, földszintes, illetve részben kétszintes kialakítású.

Az üzemi részen gyártócsarnok, alapanyag raktárak és készáru raktárak kapnak helyet, összesen 2848 négyzetméter hasznos alapterületen.

A kiszolgáló területen a földszinten porta, étkező helyiség, fekete-fehér rendszerű öltözők, mosdók, közlekedő és gépészeti helyiségek lesznek, 169 négyzetméter hasznos alapterületen.

Az emeleten 5 darab iroda, teakonyha, mosdók és közlekedő helyiségek épülnek, melyek együttes hasznos alapterülete 164 négyzetméter lesz.

Az épület akadálymentes megközelíthetőségét biztosítja az akadálymentes parkoló, bejárat, mosdó. Az építés során előkészítésre kerül a személyfelvonó megfelelő szerkezeti csatlakozása is.

Az üzemcsarnok műszaki paraméterei:

Építési telek terület: 9401 négyzetméter

Beépített alapterület: 3167 négyzetméter

Hasznos alapterület: 3180 négyzetméter

Belső utak, parkolók, térburkolatok: 1928 négyzetméter

A beruházás az előkészítő munkát követően 2010. február 1-jén kezdődött el.

Befejezési határidő: 2011. május 31.

Jelenleg is folynak a közbeszerzési eljárások, a beruházás részeként első ütemben a közműfejlesztések valósulnak meg.

Az eddig lefolytatott eljárások eredményeként a hírközlési és telefonhálózat kiépítési tendert a GYULA-TÁV Bt. nyerte el, míg a közvilágítás kiépítését a VIS ANIMI Kft. valósítja meg.

A pályázati támogatást elnyerő Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata az új üzemcsarnokkal a helyi mikro-, kis- és középvállalkozóknak, valamint a kül- és belföldi befektetőknek kínál letelepedési és működési területet. A project indulását követően már voltak érdeklődő vállalkozások, amelyek a későbbiekben kihasználnák az infrastruktúra adta lehetőségeket. Ezek az érdeklődők elsősorban élelmiszergyártó cégek.

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata kiemelt feladatának tekinti a helyi vállalkozás támogatását. Ennek érdekében a város vezetése számos gazdaságfejlesztést és munkahelyteremtést segítő döntést hozott. A március végén kezdődő beruházás része a gazdaságfejlesztési koncepciónak, hiszen ennek befejezését követően bővül azon ipari területeknek a köre (Békéscsabai Almáskerti Ipari Park, Inkubátorház), ahol a helyi vállalkozások számára a város, működési helyet biztosíthat. A vállalkozások jóval a piaci ár alatt bérelhetnek majd területet az új üzemcsarnokban; az előzetes kalkuláció szerint 850 forint/négyzetméter áron.

A helyi vállalkozásokat segítő döntés volt az önkormányzat részéről a 2008-ban indított „Helyi mikro- és kisvállalkozások technológiafejlesztése a termelő, szolgáltató szektorban, + 1 munkahely, munkahelyteremtés támogatása" nevű pályázat. A 2010. év első félévére kiírt pályázat március 18-án jelent meg, így a helyi gazdasági társaság április 16-ig nyújthatják be forrásigényüket a www.bekescsaba.hu honlapon található pályázati dokumentációnak megfelelően.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi

NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Szeptember 29. 08:24, vasárnap | Sport

Jobban van Kempf Zoltán BMX-versenyző

Kielégítő és megnyugtató az állapota Kempf Zoltán BMX-versenyzőnek, aki a múlt héten szenvedett súlyos balesetet Svájcban.