Városlista
2024. szeptember 30, hétfő - Jeromos

Hírek

2010. Március 29. 15:00, hétfő | Helyi
Forrás: Hír6.hu

Étvágygerjesztő illatfelhő Békéscsabán

Étvágygerjesztő illatfelhő Békéscsabán

Nagy sikerű volt a Bor és Grill Fesztivál.
„Valakit vendégül látni annyi, mint felelősséget vállalni arra, hogy addig amíg nálunk van, jól érezze magát" - idézett egy régi mondást Vantara Gyula polgármester a Bor és Grill Feszt

Tökéletesen működött a hétvégi békéscsabai fesztiválozóknál a pavlovi-reflex, hiszen a levegőben szálló fantasztikus illatok beszippantásakor azonnal megindult a nyálelválasztás a szájban. Nem is csoda, hiszen a Bor és Grill Fesztiválon a különböző grillen készült ételek és a sült-kolbász illatának étvágygerjesztő egyvelege lengte körül a Korzó teret és az Andrássy út sétálóutcai szakaszát. Persze nem csak frissen készült ételeket, de az ezek kísérőjeként nélkülözhetetlen borokat is szép számban kínálták a szervezők. A sátor alatt kiépített bemutató soron a siklósi-villányi pincészetektől a szekszárdin vagy a Balaton mellékin át egészen a mórahalmiig számos borász kínálta portékáját. Aki pedig erősebb italra vágyott, az belekóstolhatott az ország legjobb pálinkáiba. A fesztiválon megjelentek a szárazkolbász árusok is, akik kifejezetten a házi, csabai ínyencséget kínálták.


A péntek délutáni megnyitón köszöntőt mondott Róna István, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója és Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke is. Róna István örömét fejezte ki, hogy a Turizmus Zrt. által a Fesztiválok Éve néven meghirdetett 2010-ben egyre több fesztivál megnyitóján vehet részt. Vantara Gyula pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy Békéscsaba egyre több gasztronómiai rendezvényt kínál a határon belül és kívül élőknek. Ezek a programok pedig egyre népszerűbbek. Az ország legnagyobb gasztronómiai fesztiválja, a Csabai Kolbászfesztivál mellett ma már egyre híresebbek a Bora Imre és Csanálosi László által megálmodott rendezvények, a Bor és Grill Fesztivál a Gyulai Várkerti Vigasságok, vagy a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé. Bár csak második alkalommal rendezték meg Békéscsabán a grillen készült ételek ünnepét, maga az étel elkészítési mód nem új keletű. Csak mostanában válik egyre divatosabbá a grillezés, de „őseink már ezer évvel ezelőtt is sütöttek különböző madarakat szabad-tűzön" - fogalmazott Vantara Gyula.

A pénteki megnyitó után Keresztes Ildikó, majd Márió volt a sztárfellépő, szombaton pedig a gyulai Magna Cum Laude adott fantasztikus koncertet. A hűvös, esős idő ellenére is több ezren voltak kíváncsiak a zenekarra. Vasárnapra az időjárás is kegyeibe fogadta a szervezőket, délelőtt ismét napsütés mosolygott a fesztiválozókra. Nem csoda, ha újra hatalmas tömeg látogatott ki a standokhoz.


Összességében a tavalyinál lényegesen népszerűbb volt az idei fesztivál, naponta több ezren voltak kíváncsiak a rendezvényre, illetve a fesztiválon bemutatkozó társaságokra. A 2010. évi Bor és Grill Fesztiválon tíz borász, négy sajtkészítő, öt pálinkát készítő és hat kolbászt és sonkát készítő cég kínálta portékáit. Emellett önálló standdal mutatkozott be az országos méhészeti szövetség, a Harruckern János Közoktatási Intézmény. Három napon keresztül találkozhattak a fesztiválozók az I Love Békés Megye rendezvénysorozat standjával, ezen kívül további közel ötven kiállító színesítette a programokat.

Malatyinszki András


Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi

NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Szeptember 29. 08:24, vasárnap | Sport

Jobban van Kempf Zoltán BMX-versenyző

Kielégítő és megnyugtató az állapota Kempf Zoltán BMX-versenyzőnek, aki a múlt héten szenvedett súlyos balesetet Svájcban.