Városlista
2024. szeptember 29, vasárnap - Mihály

Hírek

2010. Március 11. 09:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Hír6.hu

Gabona-maffia járja az Alfödet?

Gabona-maffia járja az Alfödet?

Több százmillió a gazdák kára.
Békés és Csongrád megyei gazdák annak az ügynek a kárvallottjai, ami szerény számítások szerint is több százmillió forinttal rövidítette meg őket. Az ügy dióhéjban: a gazdák eladták a búzájukat

Az ügyben a hír6-nak nyilatkozó gazda elmondta, hogy tavaly egy mezőgazdasági vállalkozó „felhajtója" kereste meg, hogy van-e eladó terménye. Valamennyivel a piaci ár felett ígért, így a több évtizede az ágazatban dolgozó Békés megyei termelő belement a szerződés megkötésébe. A búza ellenértékének 80%-át 8 napon belül, a fennmaradó részt a szállításkor kellett volna kifizetni, ezt írásba is foglalták. Igen ám, de volt a szerződésnek egy olyan pontja is, miszerint az árút köz-raktároztatni kellett. Ez volt az egész ügy sarkalatos pontja, hiszen ez azt jelentette, hogy az eladó lemond a tulajdonjogról. A „nyakkendős betyár" - ahogy a gazda fogalmazott - így a megkapott közraktárjegyet már tovább is adta egy a mezőgazdaságban érdekelt kft-nek. Ők pedig jelentkeztek is a gazda telephelyén lezárt búzáért, amit a hatályos jogszabályok szerint ki is kellett szolgáltatni, úgy is, hogy az nem volt kifizetve. Az eset több tízmilliós kárt okozott a Békés megyei termelőnek, de tud olyanokról is a régióban, akiknek jóval százmillió forint felett tartoznak. A gazda a hír6 kérdésére elmondta, hogy „saját szakállára" is nyomozni kezdett az őt becsapó vállalkozó iránt, mivel nagyon kényes ügyről van szó, ezért nem kéri, hogy a neve, illetve további információk elhangozzanak a cikkben. Annyit mindenesetre hozzátett: vigyázzanak a termelők, én már megfizettem a tanulópénzt!

A hír6 megkeresett egy mezőgazdasági szakembert is, aki elmondta: jelenleg olyan a piaci helyzet, hogy a gazdák igyekeznek megszabadulni a terményüktől, amennyiben jó árajánlatot kapnak. Az ilyen jellegű átverés egyáltalán nem új keletű, főleg a 90-es évekre volt jellemző ez a fajta, a köztárjegyekkel kapcsolatos bűncselekmény. Már eddig is több vállalat, cég, vállalkozó szenvedett milliós nagyságrendű károkat. A köztárjegyeket a bankok is elfogadják fedezetként, de látva a visszaéléseket, ők is kétszer meggondolják magukat.

Hír6.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi

NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Szeptember 29. 08:24, vasárnap | Sport

Jobban van Kempf Zoltán BMX-versenyző

Kielégítő és megnyugtató az állapota Kempf Zoltán BMX-versenyzőnek, aki a múlt héten szenvedett súlyos balesetet Svájcban.