Városlista
2024. szeptember 28, szombat - Vencel

Hírek

2010. Április 30. 14:00, péntek | Helyi
Forrás: Hír6.hu

Hogyan nem jutottak tízmilliók Szarvasnak?

Hogyan nem jutottak tízmilliók Szarvasnak?

Egyelőre nem tárul fel a múlt. Az M44-es úttal kapcsolatos régészeti feltárások kapcsán a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat(KÖSZ) arról értesítette az ásatásokban részt venni szándékozó Békés Megyei Múzeumok Igazgatósá

A döntés nyomán a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum sem kezdhette meg a munkálatokat, hiszen sok tízmillió forinttól estek el. Pedig bármikor készek lennének a „bevetésre".

Korábban úgy tervezték a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumnál, hogy már március elején elkezdődhetnek a régészeti feltárások a tervezett M44-es út nyomvonalán. Ám a NIF Zrt. és a KÖSZ tájékoztatása, miszerint nincs elegendő pénz az ásatásokra, keresztülhúzta a szakemberek számításait. Roszik Zoltán a múzeum igazgatója a hír6-nak elmondta, hogy Gulyás András, régész és Fabó Éva, restaurátor irányításával, valamint 4 technikus bevonásával bármikor elkezdődhetnének a munkálatok, ami előreláthatólag másfél évet jelentene. Viszont az esetleges pozitív döntés már mindenképpen az új kormány feladata lesz, ami azt jelenti, hogy leghamarabb a nyár végén kezdődhetne a feltárás, de a jövő év eleje lehet az utolsó határidő - tette hozzá.

A szakember arról is informált bennünket, hogy Békés megyében 33 lelőhely van, változó leletmennyiséggel. A szarvasi térségben az előzetes ásatások azt bizonyították, hogy az Árpád-kori, avar- és vaskori leletek kerülhetnek elő nagy számban. Az igazgató kiemelte: a vakszerencsére is szükségünk van egy ilyen nagy terület átvizsgálásakor, de hát, aki keres, az talál.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi

NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Szeptember 27. 12:53, péntek | Belföld

Visszaesésben a nyomtatott sajtó, kivéve a Szuperinfó!

15 százalékkal estek a print napilapok, a netről is tűnnek el az olvasók, a Kiskegyed.hu és a Szuperinfó viszont tarol - írja a Kreatív.hu.