Városlista
2024. szeptember 30, hétfő - Jeromos

Hírek

2010. Április 02. 11:00, péntek | Helyi
Forrás: Békés Megyei Rendőr-főkapitányság

Húsvéti fokozott ellenőrzés az utakon

Húsvéti fokozott ellenőrzés az utakon

Húsvéti fokozott forgalom-ellenőrzés megyénkben.

A közúti közlekedés biztonsága szempontjából minden évben kiemelt figyelmet kapott Húsvét időszaka. Tapasztalatok szerint ebben az időszakban közútjainkon és egyben a határátkelőhelyeken is a forgalom növekedésével kell számolni. Sokan döntenek úgy, hogy az ünnepek adta szabadidejüket lakóhelyüktől távol töltik, vagy éppen családjukhoz utaznak haza, hogy velük töltsék el ezt az időt. Az ünnep hagyományaiból adódóan jelentősen megnövekedik az ittasan közlekedők száma. Az alkoholos befolyásoltság nem csak a reflexek lassulását eredményezi, hanem a kedélyállapot változásával arányosan nő a sebességhatárok túllépésére irányuló magatartás felerősödése is. Mindezek, saját és mások testi épségének veszélyeztetésével jár, a közlekedési balesetek számának növekedéséhez vezet, nem ritkán halálesetek bekövetkezését eredményezi.



Az Európai Unió közlekedésbiztonsági célkitűzéseinek megfelelően és a „Magyar Közlekedéspolitika 2003-2015" c. programja alapján 2010-ig 30 %-kal, 2015-ig pedig 50 %-kal kell csökkenteni a személysérüléses balesetek és halálos áldozatok számát. Az első vállalást már 2009-ben sikerült teljesíteni.



A programban megfogalmazott célok elérése született az ún. „objektív felelősség" és a „Zéró" tolerancia elve.
Az egyéb irányú rendőri intézkedések és baleset-megelőzési kampányok mellett alapvetően a fentebb említett két területnek köszönhető az elmúlt évben született eredmény, melyre hosszú évek, vagy évtizedek óta nem volt példa. Így például:

2001. óta nem volt ilyen alacsony a személysérüléses közúti közlekedési balesetek száma;
az elmúlt egy évtizedben nem volt példa arra, hogy ilyen jelentős mértékben csökkenjen a közúti balesetben meghalt személyek száma;
a balesetben életét vesztett személyek száma 1968. óta nem volt ilyen alacsony.
2009-ben 66 olyan napot jegyeztek fel, amikor nem történt halálos kimenetelű baleset hazánk közútjain (2007-ben mindössze 29 ilyen nap volt).


A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság az ünnepek időszakában fokozott forgalom ellenőrzést hajt végre Békés megye területén. Ennek megfelelőn kiemelt figyelmet fordít az ittas járművezetők, kerékpárosok kiszűrésére, valamint az agresszív járművezetők kiszűrésére. Fokozottan ellenőrzi a passzív biztonsági eszközök használatát. Kiemelt figyelmet fordít a határátkelő helyek maximális áteresztő képességének biztosítására, a torlódások kialakulásának megelőzésére. A rendőri jelenlét célja pedig a közlekedési balesetek megelőzésének biztosítása.



Albert István r. hdgy.
sajtóreferens

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi

NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Szeptember 29. 08:24, vasárnap | Sport

Jobban van Kempf Zoltán BMX-versenyző

Kielégítő és megnyugtató az állapota Kempf Zoltán BMX-versenyzőnek, aki a múlt héten szenvedett súlyos balesetet Svájcban.