Városlista
2024. szeptember 29, vasárnap - Mihály

Hírek

2010. Március 10. 14:00, szerda | Helyi
Forrás: Békés Megye Online

Kortárs horvát ékszerek a Vigadó galérián

Kortárs horvát ékszerek a Vigadó galérián

A Horvát Kultúra Havának kiemelt eseményeként Kortárs Horvát Ékszerek címmel nyílt kiállítás a Békés Megyei Jókai Színház Vigadó Galériájában

Fülbevalók, nyakékek, karkötők, brossok és hajtűk - mindezek ma élő, horvát ékszerkészítő mesterek kezei alól kerültek ki, és jutottak el több állomáson keresztül Békéscsabára. A fémből, fából, kőből, bőrből és drágakőből készített darabok esztétikai céllal készültek, tükrözve készítőik kreativitását és a mai kor eklektikus, színes stílusát.

„Horvátországban nagy hagyományai vannak az ékességek elkészítésének és hordásának. - mondta el megnyitóbeszédében Ivan Bandić, Horvátország budapesti nagykövete. - Különösen az ország déli részén, a régi dubrovniki mesterek nyakékei váltak világhírűvé, de a ma élőknek is van mivel büszkélkedniük. A kiállítás a mai horvát művészi ékszerkészítés színe-javát mutatja be, amelyek különleges módon ötvözik a nemzeti hagyományokat a modern formákkal."

A kiállítás a Horvát Kulturális Minisztérium projektje, melyet a Külügy- és Integrációs Minisztérium és a budapesti Horvát Nagykövetség támogatott. A művészeket és munkáikat Ariana Kralj, a Horvát Tudományos és Művészeti Akadémia Szobrászati Gyűjteményének igazgatója válogatta össze.


Neda Milisić kulturális attasé, Ivan Bandić nagykövet úr,
Skendorovic Marin Horvát Idegenforgalmi Közösség Magyarországi Képviseletének
vezetője és Fekete Péter színi direktor

A kollekciót azóta Csehországban, Szlovákiában, Finnországban, Ausztriában és Olaszországban láthatta a közönség. A kiállítás az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat részeként érkezett Pécsre, majd a lehetőséget kihasználva vitték át a remekműveket Bajára és onnan a Horvát Kultúra Hava kapcsán a Jókai Színházba.

Egyébként a kiállításon tizenhat kortárs horvát ékszerkészítő alkotása látható, az alkotók Lazer Rok Lumezi, Vera Dajht Kralj, Boris Pokos, Zlatko Odrčić, Mario Beusan, Stjepan Balja, Davor Škledar, Eta Linćir, Boris Borović, Rea Boschi Gogolja, Mara Fabijančić Borović, Luka Petrinjak és Nenad Roban.

A kiállításra kerülő ékszerek összértéke közel tizenhat millió forint, ezért a féltett kincseket speciális, hétköznapi eszközökkel törhetetlen tárolókban mutatják be a nagyközönségnek.


Az esti előadás közönsége is kíváncsi volt a kiállítás megnyitóra

A megnyitó beszédet követően Skendorovic Marin a Horvát Idegenforgalmi Közösség Magyarországi Képviseletének vezetője köszöntötte a jelenlévőket és elmondta, hogy még mindig a horvát tengerpart a legnépszerűbb magyar nyaralási célpont.
Közkedvelt azonban a főváros is, hiszen Zágráb különböző részei Budára, és Szegedre emlékeztetnek, így a magyar turisták számára is igen ismerős, és szerethető város, mediterrán hatással fűszerezve. A magyar történelem számos emléke is felfedezhető itt, ez pedig még ismertebbé, otthonosabbá teszi a magyarok számára.


Skendorovic Marin a Horvát Idegenforgalmi Közösség Magyarországi Képviseletének vezetője és
Fekete Péter a színház igazgatója

A Horvát Kultúra Havához kapcsolódó következő eseményre március 17-én kerül sor, amikor a Boldog gyermek című alkotást láthatják színházunk Stúdiótermében az érdeklődők. Az alkotás egyfajta nosztalgiautazás, mely a nyolcvanas évek Horvátországába vezet el minket, amikor a fiatalok körében egy új zenei kultúra született meg.

A mesés ékszer kollekciót pedig a hónap végéig tekinthetik meg az érdeklődők, vasárnap kivételével mindennap, a teátrum Vigadó Galériájában.


A kiállítás a hónap végéig látogatható

Forrás: Békés Megyei Jókai Színház Programiroda, Sz. Kovács Viktória

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet


Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi

NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Szeptember 29. 08:24, vasárnap | Sport

Jobban van Kempf Zoltán BMX-versenyző

Kielégítő és megnyugtató az állapota Kempf Zoltán BMX-versenyzőnek, aki a múlt héten szenvedett súlyos balesetet Svájcban.