Városlista
2024. szeptember 27, péntek - Adalbert

Hírek

2012. Január 28. 12:00, szombat | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

Megkezdődött az ivóvízbázis-védelmi beruházás

Megkezdődött az ivóvízbázis-védelmi beruházás

Az első munkamegbeszéléssel megkezdődött a Békés megye középső részén 34 települést, s ezzel együtt közel 190 000 ember ivóvíz ellátását érintő ivóvízbázis-védelmi beruházás.

A fejlesztés megvalósításához a megyei ivóvíz-szolgáltató társaság „A Békés Megyei Vízművek Zrt. üzemeltetésében lévő vízbázisok biztonságba helyezése” címmel beadott támogatási kérelmével a KEOP – 2009 - 2.2.3/B kódszámú pályázati kiíráson 499 101 250 forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A projekt során öt helyszínen (Domegyháza, Kevermesé-Lőkösháza, Kunágota, Újkígyós, Medgyesbodzás) oldják meg a vízbázis védelmét.

A Békés Megyei Vízművek Zrt. Közép-Békési Regionális Vízmű – Újkígyós, Medgyesbodzás, Kevermes-Lökösháza, valamint Kunágota, és Dombegyház Községi – vízbázisa a Maros hordalékkúpon - mint földtani tájegységen - gyakorlatilag sík területen helyezkedik el. Az öt vízbázis termelésére alapozott vízellátás 186.311 lakost érint 34 településen. A vízbázisokra vonatkozó diagnosztikai vizsgálatok megalapozták az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség tárgyi vízbázisokra kiadott védőidom-védőterület kialakítását és fenntartását kijelölő határozatát, amely szerint a tárgyi vízbázisok sérülékeny földtani környezetben üzemelő vízbázisok, azoknak szükséges a biztonságba helyezése. Az elmúlt évben eredményesnek ítélt támogatási pályázat értelmében a vízbázisok biztonságba helyezése érdekében az alábbi feladatokat végzik el: a vízgyűjtő övárkok kialakítása, a belső burkolt parkolók, parkolókra hullott szennyezett csapadékvíz kezelését szolgáló olajfogó kialakítása, az olajfogón áthaladt kezelt csapadékvíz elvezetését szolgáló zárt csatornák kialakítása az övárokig, valamint az összegyűjtött, és kezelt csapadékvíz övárokba történő bevezetése. Ezek mellett a projekt egyes elemeiben szerepel zöldfelület kialakítás, kerítésépítés, behatolás elleni védelem megoldása, vízszintmérő szonda telepítése, villamossági munka, bontási feladat, illetve kútaknák kiépítése. A száz százalékosan pályázati forrásból megvalósuló projektet a 2012. januári kezdést követően – a tervek szerint – 2013 novemberében fejezik be.


A projektek az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósulnak meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi

NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Szeptember 26. 08:17, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter az ENSZ-közgyűlésben: a kérdés az, hogy mi a leggyorsabb út a békéhez

A kérdés az, hogy mi a leggyorsabb út a békéhez Ukrajnában - jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés 79. ülésszakán helyi idő szerint szerdán mondott beszédében.