Városlista
2024. szeptember 29, vasárnap - Mihály

Hírek

2010. Február 26. 11:00, péntek | Helyi
Forrás: Hír6.hu

Megújuló utak Békéscsabán

Megújuló utak Békéscsabán

A város úthálózatára ráfér a beruházás.
Megújul Békéscsabán a Berzsenyi utca és az Ipari út ez év szeptemberéig. A két szakasz felújítására Békéscsaba mintegy 88 millió forintot nyert, így a 135 millió forintos összköltség

Minden lehetőséget megragadunk, de próbálunk olyan pályázati forrásokhoz jutni, amelynek köszönhetően minél nagyobb állami és uniós támogatottságot érhetnek el a fejlesztések - fogalmazott Hanó Miklós, aki szerint a békéscsabai úthálózat jelentős része felújításra szorul. Hozzátette, a szennyvízhálózat fejlesztésének befejezéséig stratégiai okokból nem kezdi el az útfelújítások nagy részét az önkormányzat, hiszen a csatornázás miatt úgy is fel kell bontani az útburkolatok jelentős részét. A polgármester azt is elmondta, a város elfogadta a hat évre szóló járdafelújítási koncepcióját, amelynek értelmében az önkormányzat minden évben kétszáz millió forintot költ ilyen célra saját forrásból. Véleménye szerint szükség lenne ilyen pályázati forrásra is, mivel azonban a kormány és az unió ilyen célokat nem támogat, a megyeszékhely vezetése kénytelen a munkát saját erőből megoldani.


A békéscsabai utak felújításának időszerűségét mi sem bizonyítja jobban mint az alig egy évvel ezelőtti aszfalt beszakadás a Gyulai úton (Fotó: Such Tamás)

Veress József arról beszélt, kétévente regionális akcióterv keretében határozzák meg a felhasználható pénzek nagyságát. A 2007-2013 közötti időszakra az uniótól 45,7 milliárd forintot érkezik közlekedés-infrastruktúra fejlesztésre. A pénzek időarányos pénzfelhasználását előre hozták a nagy igény miatt, hiszen már 2007-ben is 209 igény érkezett 23 milliárd forint értékben. Hozzátette, az elmúlt esztendőben 47 kilométernyi útszakaszt hoztak rendbe 2,4 milliárd forint költséggel. A pénzfelhasználás előrehozásával tovább javulhat a helyzet. Veress József kiemelte, hogy a belterületi, összekötő és kerékpárutak fejlesztésének kiemelt támogatása mellett folytatni kell az ország gyorsforgalmi útjainak fejlesztését, hiszen ezzel gazdasági előrelépés érhető el.
Békéscsabán a tavasszal kezdődő beruházások során az Ipari úton 1555 méter hosszan végeznek útburkolat javítást, illetve 130 méteren útszélesítést, a Berzsenyi utca pedig 1651 méter hosszan kap új burkolatot - közölte Csiaki Tamás, a városüzemeltetési iroda vezetője. Hozzátette, az Ipari úton a kereskedelmi egységek letelepedésével az ipari mellett a kereskedelmi forgalom is megnőtt, így az előzetes becslés szerint ott - főleg az új, 300 millió forintból megépülő ipari csarnok átadása után - több mint nyolcezres gépjármű forgalom várható. A Berzsenyi utca a város egyik jelentős gyűjtőútja, amely a Gyulai utat, a Bajza utcát és a Körte sort köti össze. Ez kerülőútként is szolgál váratlan események, baleset alkalmával, ráadásul a Berzsenyi utcán található mentőszolgálat autóinak a célba érését is meggyorsíthatja a beruházás.

Malatyinszki András

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi

NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Szeptember 29. 08:24, vasárnap | Sport

Jobban van Kempf Zoltán BMX-versenyző

Kielégítő és megnyugtató az állapota Kempf Zoltán BMX-versenyzőnek, aki a múlt héten szenvedett súlyos balesetet Svájcban.