Városlista
2024. szeptember 29, vasárnap - Mihály

Hírek

2010. Február 12. 09:00, péntek | Helyi
Forrás: Hír6.hu

Nem nőtt a hajléktalanok száma Békéscsabán

Nem nőtt a hajléktalanok száma Békéscsabán

Krízisidőszakban orvosi ellátást is kapnak.
Nem nőtt az utóbbi időszakban a hajléktalanok száma - tájékoztatta a hír6-ot Csereiné Árgyelán Anna, a Békéscsabai Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Központ vezetője. Mint mon

Nem volt ritka a mínusz tíz fok alatti hőmérséklet sem éjszakánként az elmúlt napokban Békéscsabán. Az ország más térségeiben hasonlóan mély pontra kúszott a hőmérők higanyszála, s a híradások több fagyhalálról is beszámoltak. A leginkább veszélyeztetettek a hajléktalanok, akik ilyenkor csak a szociális háló védelmében bízhatnak. Békéscsabán szerencsésen átvészelték ezt az időszakot az érintettek. Csereiné Árgyelán Anna arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy az ellátórendszer minden eleme jól működik, így - bár elvileg elképzelhető - minimális az esélye annak, hogy valaki megfagyjon Békéscsabán.


Sokaknak egyetlen társuk egy kivert kutya (Fotó: Such Tamás)

A Békéscsabai Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Központ nappali melegedőt működtet, amelyet december közepe óta éjszaka is nyitva tartanak. Ide nappal tizenöt-húsz fő, éjszaka 5-10 személy tér be rendszeresen. Bár a melegedő húsz férőhelyes, a törvény nem tiltja, hogy adott esetben ennél több személyt fogadjon.
Szintén a Központ működteti az átmeneti szállót. A harminc férőhelyes intézményben jelenleg 25-en laknak. A központ munkatársai utcai szolgálatot is vállalnak, esténként meleg teát visznek a hajléktalanoknak. Ezen felül pályázati forrásból gyógyszereket, illetve napi harminc hideg-csomagot juttatnak el a rászorulóknak. Az orvosi ellátásra is odafigyelnek, heti két órában biztosítanak a hajléktalanoknak orvosi vizsgálatot.


A nappali melegedőben illetve az átmeneti szállóban összesen tehát naponta ötven-hatvan személy jelenik meg, ám a Központ vezetője szerint közel százhetven a hajléktalanok száma. Arra a kérdésre, hogy a többiek hogyan vészelik át a hideget, Csereiné Árgyelán Anna kijelentette, meghúzzák, bevackolják magukat üresen álló ingatlanokban. Ilyen például a Szabolcs utcán található „szellemház", vagy a Kétegyházi út mellett található, kínai piacnak épült terület.

Hír6.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi

NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Szeptember 28. 09:11, szombat | Életmód

Néptánc- és táncházrekord született a budapesti Kossuth téren

Első alkalommal felállították a néptánc magyar rekordját, míg megdöntötték a táncházas körtánc magyar rekordját a résztvevők pénteken Budapesten a Kossuth téren, az Európai Sporthét alkalmával rendezett megmozduláson.