Városlista
2024. szeptember 28, szombat - Vencel

Hírek

2010. Április 25. 09:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Békéscsaba Megyei Jogú Város

Pályázat vissza nem térítendő támogatásra az építészeti értékek helyi védelméhez

Pályázat vissza nem térítendő támogatásra az építészeti értékek helyi védelméhez

Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűlése 22/1992. (VII.9.) szám alatt rendeletet alkotott az építészeti értékek helyi védelméről. A rendelet 8. §-a intézkedik a fenntartás támogatásáról.
8.§ (2) „A támogatást igényelheti mag

Támogatás adható: védelemre érdemes, felújításra, korszerűsítésre szoruló épületre, építményre vagy annak részére, olyan épületre, építményre vagy környezeti érték megóvására, ami a város védett területére esik, és felújítását az építésügyi hatóság elrendelte vagy műszakilag indokoltnak tartja. Azonos ingatlan 3 éven belül ismételten nem részesülhet támogatásban.

Támogatás az egyes épületek esetében az alábbiakra nyújtható:

a) lakás céljára szolgáló, oldalhatáron álló épületek esetében a védelemre érdemes, a város hagyományos arculatát őrző építészeti, népi építészeti jegyeket hordozó főhomlokzatra és az oldalkert felőli homlokzat felújítására;

b) lakás céljára szolgáló, szabadon-álló épületek esetében a védelemre érdemes, a város hagyományos arculatát őrző építészeti, népi építészeti jegyeket hordozó közterületről látható homlokzatok felújítására;

c) közösségi épületek esetében (pl. kereskedelmi, szolgáltató-épület stb.) védelemre érdemes, a város hagyományos arculatát őrző építészeti, népi építészeti jegyeket hordozó homlokzatok felújítására, a belső terek rehabilitációt igénylő „eredeti" állapotot tükröző (belsőépítészeti terv alapján történő) helyreállítására;

Az önkormányzat költségvetéséből részesülő intézmények felújítási igényeinek fedezetére az éves pénzügyi keretük szolgál;

Az egyházak a kisebbségi, érdekegyeztető és külkapcsolati bizottság felé nyújthatnak be e tárgyú homlokzat felújítási és korszerűsítési pályázatot.

A pályázat tartalmi követelményei

- A pályázó adatai (név, lakcím, telefonszám), a védendő épület címe, leírása, műszaki adatai (alapterület, lakásszám stb.), a meglévő állapot fotói.

- Az ingatlan 90 napnál nem régebbi tulajdoni lapját csatolni kell.

- Az előirányzott költségeket be kell bemutatni (kivitelezési ajánlat vagy tervezői becslés).

- Fel kell tüntetni a saját erőforrást, valamint az igényelt támogatás összegét.

- A követő évre áthúzódó megvalósítások költségeit meg kell bontani és a pályázatban jelezni kell.

- Amennyiben a felújítás építési engedélyhez kötött, úgy az erről szóló határozat egy másolati példányát, illetőleg ha az engedélyezési eljárás folyamatban van, akkor egy erről szóló építési hatósági igazolást kell a pályázathoz mellékelve csatolni.

A pályázatok benyújtásának határideje: 2010. május 3. (hétfő) 12:00.

A pályázatokat Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Városépítészeti Csoportjánál kell benyújtani (5600 Békéscsaba, Szent István tér 7.). A pályázatokat Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Városfejlesztési, Üzemeltetési és Környezetvédelmi Bizottsága bírálja el és dönt a támogatás mértékéről, amely elsősorban műszaki és városképi indokoltság alapján történik.

A bizottság döntéséről az érdekeltek 2010. május 31.-ig (hétfő) kapnak értesítést.

További információ Kis Béla városrendezőnél személyesen vagy a 06-66/452-252/3081 telefonon kapható.

VÁROSÉPÍTÉSZETI CSOPORT

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi

NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Szeptember 27. 12:53, péntek | Belföld

Visszaesésben a nyomtatott sajtó, kivéve a Szuperinfó!

15 százalékkal estek a print napilapok, a netről is tűnnek el az olvasók, a Kiskegyed.hu és a Szuperinfó viszont tarol - írja a Kreatív.hu.