Városlista
2024. október 5, szombat - Aurél

Hírek

2010. Április 14. 11:00, szerda | Helyi
Forrás: Csaba Rádió

"Papíron minden rendben volt"

"Papíron minden rendben volt"

A zöldség nagykereskedő szerint minden évben előfordul a paprikaügyhöz hasonló eset.

Magyarországra és Békés megyébe is valóban került Marokkóból származó rovarölő szerrel szennyezett paprika - erősítette meg információinkat dr. Mike Zsolt tegnap délelőtt. A Békés Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal növény és talajvédelmi igazgatója elmondta egy helyi felvásárló 12 tonna szennyezett terméket vásárolt meg, amelyből mintegy 9 tonnát továbbforgalmazott egy Pest megyei székhelyű céghez. Hozzátette, a termékkel az volt a baj, hogy a hatóanyag mértéke sokszorosa volt a törvényben előírtnak. Dr. Mike Zsolt hangsúlyozta, az anyag nem okoz egészségkárosodást, nem veszélyes az emberre, nem veszélyes az egészségre.


Az illetékes Pest megyei hivatal részéről, Tóthné Lippai Edit, a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság vezetője elmondta, az egyelőre kérdéses, hogy mekkora mennyiség kerülhetett Békés megyében a vásárlókhoz a boltok polcairól. Tóthné Lippai Edit aláhúzta, ilyen esetben a vonatkozó törvényi előírások szerint az importőrt és nem a továbbforgalmazót terheli a felelősség. Az áru behozatalával foglalkozó cég milliós bírságra számíthat - tette hozzá. Az akkut tünetek megjelenéséhez, úgymint hasmenés másfél-kettő kilogramm szennyezett paprikát kellene elfogyasztani - hangsúlyozta az igazgató asszony.


Bondár Attila, Mélykúton és Méhkeréken bejegyzett zöldség-gyümölcs nagykereskedő, a rovarölő szerrel szennyezett paprika továbbforgalmazója rádiónknak elmondta, olyan okmányokat kaptak a paprikaszállítmányról, ami szerint az vegyszermaradvány-mentes. Hozzátette, minden évben előfordul ilyen vagy ehhez hasonló eset, de ez nem az ő felelőssége. Megerősített információink szerint a magyar paprikamagot vitték ki Marokkóba, ahol aztán felnevelték, majd a kész, tölteni való zöldséget hozták be Magyarországra. A témáról a mai Reggeliben bővebben beszámolunk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi

NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Október 04. 07:51, péntek | Belföld

Liget Budapest - Még ebben az évtizedben megnyithatja kapuit a Városligetben az Új Nemzeti Galéria - Videó

Amennyiben az Új Nemzeti Galéria kivitelezése 2025-ben megkezdődhet, az intézmény még ebben az évtizedben megnyitja kapuit a Városligetben - tájékoztatta a Városliget Zrt. az MTI-t csütörtökön.