Városlista
2024. szeptember 29, vasárnap - Mihály

Hírek

2010. Március 16. 09:00, kedd | Helyi
Forrás: Hír6.hu

Példa a múltból, üzenet a jövőbe

Példa a múltból, üzenet a jövőbe

Kitüntetetteket köszöntöttek Békéscsabán.
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc példa a múltból, üzenet a jövőbe. Üzenet, amely azt mondja, egy közös cél mozgat minket, a haza sorsa. Összefogással győzelemre vihetjük a célunk


Köles István alpolgármester, Vantara Gyula polgármester és Hanó Miklós alpolgármester (Fotó: Ignácz Bence)
A Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata által szervezett március 15-i ünnepség reggel kilenc órakor Ökonomikus ünnepi istentisztelettel kezdődött, majd a térzenét és ünnepi felvonulást követően katonai tiszteletadás mellett húzták fel a nemzeti lobogót a Városháza előtt. Innen a Balassi Táncegyüttes, a Tabán Táncegyüttes, a Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes, a Körös-parti Vasutas Koncert Fúvószenekar, a József Attila Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény kis huszárai, valamint a Kentaur Lovas Egylet felvonulását követően a Kossuth téren folytatódott az ünnepség. A színpadon és a színpad előtt 135 táncos mutatott be dél-alföldi táncokat.

Vantara Gyula, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere köszöntőjében arról beszélt, március 15. hazánk kevés pozitív kicsengésű ünnepeinek egyike. „Ez a dátum egy olyan felemelő pillanatot idéz, amikor az idealizmus győzött a kishitűség felett. Ehhez azonban tettre-kész politikusok is kellettek" - fogalmazott a megyeszékhely első embere. 1848-at példaként említette, amely azt mutatja, csak összefogással léphetünk előre. Hozzátette, Békéscsaba jó úton jár, a fejlődés útjára lépett.
Az ünnepi beszédet követően a színpadon köszöntötték Palotai Károly olimpiai bajnok labdarúgót, játékvezetőt, aki Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűlése döntésének értelmében idén a „Békéscsabáért" kitüntetést vehette át. „Békéscsaba Sportjáért" elismerésben részesült Bökfi János olimpiai negyedik helyezett súlyemelő, sportvezető, illetve a Mondi-Békéscsabai Előre Női Kézilabda Sport Egyesület NB I-es csapata. „Békéscsaba Kultúrájáért" kitüntetést vehetett át Tomanek Gábor színművész.

„A magyarok istenére..." című zenés, táncos, irodalmi műsorban egyebek mellett Kölcsey Ferenc, Arany János, Petőfi Sándor és Ady Endre versei hangzottak el, illetve a Himnusz Liszt Ferenc általi feldolgozása.

A rendezvény a koszorúk és a tisztelet virágainak elhelyezésével zárult. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléke előtt a városi önkormányzat mellett a kisebbségi önkormányzatok, politikai szervezetek, rendvédelmi szervek és civil szervezetek képviselői tisztelegtek.


A március 15-hez kapcsolódó program délután 15 órától Mezőmegyeren folytatódtak, ahol a március 15-e téren Petőfi Sándort ábrázoló mellszobrot avatnak fel.

Malatyinszki András

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi

NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Szeptember 29. 08:24, vasárnap | Sport

Jobban van Kempf Zoltán BMX-versenyző

Kielégítő és megnyugtató az állapota Kempf Zoltán BMX-versenyzőnek, aki a múlt héten szenvedett súlyos balesetet Svájcban.