Városlista
2024. szeptember 28, szombat - Vencel

Hírek

2010. Május 26. 09:00, szerda | Helyi
Forrás: Hír6.hu

Szombaton indul a nagy futás

Szombaton indul a nagy futás

Az egyéni verseny esélyese a csabai Vozár Attila. Tizenharmadik alkalommal rajtol el Békéscsabáról május 29-én, szombaton reggel 9 órakor a Békéscsaba-Arad-Békéscsaba Nemzetközi Szupermaratoni mezőnye, hogy két nap és 206 kilométer megt

A tizenkét éves múltra visszatekintő verseny nem csak a sportot és a sportolókat, de a határ két oldalán lakókat is összeköti a kultúra, a gazdaság és a közélet területén. Köles István alpolgármester úgy fogalmazott, a futóversennyel párhuzamosan képzőművészeti, kulturális rendezvényeket is szerveznek Békéscsabán és Aradon. A sport és a művészet pedig édestestvérek, hiszen - akár fizikailag, akár szellemileg - az emberi csúcsteljesítményt testesítik meg. A nemzetközi szupermaratoni emellett segítséget nyújt abban is, hogy a szomszédos országok lakói közelebb kerüljenek egymáshoz. Ehhez csatlakozva Tóth Sándor versenyigazgató kijelentette, tizenkét évvel ezelőtt még órákat, de akár egy napot is várni kellett a határon, a ki-, illetve belépéskor. Ezt a bürokratikus és nehézkes ügymenetet szerették volna szimbolikusan eltörölni azzal, hogy átfutnak a határon. Ezt szó szerint gondolták, és sikerült a gyors és zökkenőmentes ügyintézéshez a két ország határrendészeti szerveit is megnyerni. Ez a kezdeményezés a két rendészeti szerv között is elindított egy baráti kapcsolatot, az első verseny után közös rendezvényeket, találkozókat szerveztek.


Vozár Attila (Fotó: Ignácz Bence)

A tizenkét évvel ezelőtti „nagy futás" fordulópontja még Nagyvárad volt, ám a következő évben már Arad szerepelt célállomásként. Az 1998. óta eltelt időszakban szerveztek a verseny részeként kulturális, képzőművészeti programokat, üzletember találkozókat, de helyet adtak a két ország sportminisztereinek találkozójához is.
A kezdeti futóversenyhez csatlakoztak kerékpárosok, görkorcsolyások, s ma már számukra külön viadalt szerveznek. Bár még nem zárult le véglegesen a nevezés, az már biztos, hogy a leginkább embert próbáló feladatra, az egyéni versenyre tízen vállalkoznak. Köztük lesz az ötszörös bajnok Bogár János és a háromszoros győztes, jelenlegi címvédő Vozár Attila. A Buda-Cash Békéscsabai AC ultrafutója a hír6.hu-nak nyilatkozva elmondta, az időjárással lehet probléma - akár hőségben, akár szakadó esőben, de le kell futni a kétszáz kilométert. Az ellenfelekről még nem sokat mondott, véleménye szerint „sötét lónak" számít a holland, román vagy akár a szerb versenyző is. A békéscsabaiak által Vozinak hívott futó azt is elárulta, három hetes romániai, magaslati edzőtáborból érkezett vissza és nagyon jó erőben érzi magát. Szeretné megnyerni a versenyt, de tudja, hogy a címvédésért nagyon keményen meg kell küzdeni. Bízik benne, hogy a célnál majd kétéves gyermeke győztesként köszönti.

A sajtótájékoztató zárásaként a 13. Nemzetközi Szupermaratoni részeként Mészáros Zsuzsanna, a Békéscsabai Munkácsy Emlékház vezetője megnyitotta Csendes Ferenc békéscsabai festőművész és Budio Gheorghe aradi fotóművész kiállítását.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi

NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Szeptember 27. 12:53, péntek | Belföld

Visszaesésben a nyomtatott sajtó, kivéve a Szuperinfó!

15 százalékkal estek a print napilapok, a netről is tűnnek el az olvasók, a Kiskegyed.hu és a Szuperinfó viszont tarol - írja a Kreatív.hu.