Városlista
2024. október 28, hétfő - Simon

Hírek

2024. Október 28. 07:53, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Új autópályákat ígért Lázár János

Új autópályákat ígért Lázár János

Az építési és beruházási miniszter 300 milliárdból építene meg 43 kilométernyi új autópályát, az Alföldön.

Az építési és beruházási miniszter nagy horderejű fejlesztéseket jelentett be Békéscsabán. Kiderült, mikor készül el az M44-es autópálya, hogyan fejlesztik az M47-est és az M4-est, de az is, hogy egy új autópálya épül Romániáig háromszázmilliárd forintból.

Rákötik a magyar autópályát a románra, de ez csak a kezdet
Először is az M44-es autópályáról beszélt. Jelezte, hogy az Alföld bekötése ezzel az infrastruktúrával 2016 óta zajlik, és az egyik legnagyobb közúti beruházás: összesen 125 kilométeren épül új autópálya. Közölte, hogy ennek utolsó, 30 kilométeres szakaszát jövő év tavaszán adják át. Kialakítanak egy új M5–M44 csomópontot is, így együttesen

560 milliárd forintból valósul meg a beruházás.

Hangsúlyozta, hogy nagy alföldi közlekedési és gazdasági csomópontokat hoznak létre. Ezzel összefüggésben említette meg az M49-est, amely Nyíregyháza és a romániai Szatmárnémeti között épül. De szóba hozta a Debrecen–Nagyvárad összeköttetést is. Megerősítette, hisz abban, hogy Debrecen lesz Magyarország Hamburgja vagy Müchenje, amely fölveszi a versenyt gazdagságban Budapesttel. Szerinte ettől karnyújtásnyira vagyunk.

Aztán az M4-es autópályát hozta szóba. Ez Szolnoktól Törökszentmiklósig elkészül, és azt tervezik, hogy először Karcag felé, majd Berettyóújfaluig hosszabbítják meg. Ennek kapcsán megint kiemelte Debrecennél a csomópontot, és egy Temesvár–Szeged, valamint egy Békéscsaba–Arad csomópontot is.

Az utóbbival összefüggésben jelezte, hogy az M44-est elviszik Újszalontáig, és rákötik a román közlekedési hálózatra. Ez egy 43 kilométeres új autópályát jelentene Békéscsabától északkeleti irányban, amelynek bekerülése 300 milliárd forint lenne.

Ennek a tervezői szerződését Lázár János már aláírta, ez 6,5 milliárd forintról szól. Az új szakasz megépítését történelmi jelentőségűnek nevezte, mert ezzel Békéscsaba logisztikai csomóponttá is fejlődik, hiszen a keleti teherforgalom itt halad át. Itt tett említést a Lőkösháza–Békéscsaba vasútvonal teljes korszerűsítéséről is, amely 2025-ben készülhet el.

Azt is elmondta, hogy kijelölték az M44-es Békéscsabát hat kilométerrel északra elkerülő, Újszalontáig tartó szakaszának nyomvonalát. Ez azért is fontos, mert Békéscsaba mellett itt egy 300 hektáros ipari park megépítéséről is megállapodtak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 28. 08:01, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Georgiában tárgyal

2024. Október 28. 07:56, hétfő | Belföld

Székelyföld számos településén gyújtottak őrtüzeket az autonómiaigény jeleként

Székelyföld számos településén gyújtottak őrtüzeket a helyi közösségek vasárnap este annak jeleként, hogy a terület őshonos lakossága igényt tart a területi autonómiára

2024. Október 27. 07:36, vasárnap | Belföld

Kövér László: Wittner Mária a magyar jellem nagyasszonya volt

Wittner Mária a magyar jellem nagyasszonya volt, aki soha nem első, hanem mindig önmaga akart lenni, soha nem önmagáért, hanem az Istenben és hazában hívő magyar társaiért